Keressen minket a Facebook-on
Keressen minket a Google+-on
Keresssen minket a Twitteren
Keressen minket a LinkedIn-en
Iratkozzon fel hirlevélre!
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
"Szárnyalj a tudás vezérvonalán!"

Bővebben az Europass-ról

Általános kérdések

Mi az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő egy olyan melléklet, amelyet a vizsgaszervező a tanuló kérésére állít ki. A bizonyítvány-kiegészítő információt ad a szakképesítés alap adatairól, a képzésben részt vett egyén szakmai kompetenciáiról, a kötelező szakmai elméleti-gyakorlati tantárgyakról, az óraszámokról. A bizonyítvány-kiegészítő az Európai Unióban elfogadott formanyomtatványban rögzíti az adatokat. Csak a bizonyítvánnyal együtt érvényes és a vizsgaszervező intézmény igazgatója írja alá.

Ki igényelheti az Europass bizonyítvány-kiegészítőt?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állíthatók ki, akik OKJ-és képzésben vettek részt.

Mit kell tenni, ha 2005. július 1. előtt szerzett a hallgató szakképesítést?

A korábban végzettek számára a vizsgaszervező úgy állíthat ki bizonyítvány-kiegészítőt, hogy kérelmet küld az NSZFI főigazgatójához, amelyben kéri a 2005. július 1. előtt szerzett bizonyítvány-kiegészítő letöltésének engedélyezését. A korábban végzett tanulók számára akkor adható ki bizonyítvány-kiegészítő, ha a szakmai- és vizsgakövetelmények nem változtak. A kérvényben fel kell tüntetni a kérelem okát (pl. külföldi munkavállalás), valamint a bizonyítvány sorozatszámát és sorozatjelét, mivel az adminisztrátor ez alapján engedélyezi a rendszerben a letöltést.

Milyen nyelveken kérhető az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő magyar és angol nyelven tölthető le a rendszerből. A végzett hallgató külön kérésére német, francia, spanyol, és olasz nyelven is kérhető. Ilyen esetekben a fordítás 1-2 hetet is igénybe vehet. Amikor a fordítás elkészül, e-mailben értesítjük a vizsgaszervezőt.

Mennyibe kerül az Europass bizonyítvány-kiegészítő?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet a vizsgaszervezők részére ingyen biztosítja a bizonyítvány-kiegészítőket. A vizsgaszervező a 26/2001. (VII. 27.) szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló OM rendelet alapján a mindenkori minimál bér 5%-át kérheti el. Ez az összeg a magyar és egy idegen nyelvű Europass bizonyítvány-kiegészítő eljárási költségeire vonatkozik. Abban az esetben, ha a kérelmező több idegen nyelven is kéri, ez az összeg nyelvenként kérhető.

Ki állítja ki a bizonyítvány-kiegészítőt?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgaszervező intézmény állíthatja ki.

Mit kell tenni, ha a vizsgaszervező tanintézmény megszűnt?

Amennyiben a vizsgaszervező intézmény megszűnt, a jogutódja állíthatja ki a bizonyítvány-kiegészítőt. Ha az intézmény jogutód nélkül szűnik meg, a felelős önkormányzat állíthatja ki a bizonyítvány-kiegészítőt.

Kereskedő vállalkozó tanfolyamot végeztem, van bizonyítványom és szeretnék europass-t kérni. Mit kell tennem?

Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgaszervező adhatja ki. Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a vizsgaszervezővel, aki készséggel kiállítja Önnek a bizonyítványt.