Keressen minket a Facebook-on
Keressen minket a Google+-on
Keresssen minket a Twitteren
Keressen minket a LinkedIn-en
Iratkozzon fel hirlevélre!
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
Soter-Line Oktatási Központ - 25 éve az élvonalban - Több, mint 120  OKJ-s tanfolyam
"Szárnyalj a tudás vezérvonalán!"

Ezek a legjobban és a legrosszabbul fizetett szakmák Magyarországon

Ismét emelkedtek az átlagkeresetek, a legfrissebb adatok szerint idén májusban a nettó 174 300 forintot kerestünk. Utánajártunk, mely szakmákkal lehet a legtöbbet és a legkevesebbet keresni, és annak is, hogy ezek a kereseti kilátások mennyire befolyásolták a fiatalok pályaválasztását.

A KSH legfrissebb adatai szerint idén májusban a bruttó átlagkereset 262 100 forint volt, ami 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ehhez a növekedéshez hozzájárult:

  • a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése,
  • valamint a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt.

Ha az idei év január-május időszakát nézzük, akkor az átlagkereset bruttó 257 700 forint volt, és a nettó 171 300 forint (családi adókedvezmény nélkül). A szektorok bérei között viszont igen nagy különbségek vannak, míg például egy pénzügyes, vagy biztosítós bruttó 529 600 forintot is megkeresett, addig egy egészségügyi és szociális területen dolgozó csak bruttó 149 600 forintot. Ágazatokat tekintve a pénzügyi szektor mellett a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondícionálás, a távközlés, az információ – technológia és egyéb információs szolgáltatás, az információ és kommunikáció, valamint a tudományos kutatás, fejlesztés területén lehet a legjobban keresni.

A negatív toplistán a mezőgazdaság, a textilipar, a vendéglátás, és az építőipar jár az élen, a szociális területen dolgozók mellett, tehát ezen ágazatok dolgozói keresik a legkevesebb pénzt – a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

Legjobban és a legrosszabbul fizetett szakmák Magyarországon

A fenti táblázat szerint légiforgalmi irányítóként, államigazgatási vezetőként, valamint bróker és pénzügyi ügynökként lehet a legmagasabb fizetéseket megkeresni. Az informatikai és a mérnök foglalkozások ugyan nem kerültek fel a top ötös listára, de nem sokkal maradtak le róla.

Mennyire vették ezt figyelembe a felvételizők?

Ha ezt összevetjük azzal, hogy mely szakok voltak a legnépszerűbbek az idei felsőoktatási felvételin, akkor azt látjuk, hogy a fiatalok nagy csoportja jól fizető foglalkozást szeretne magának a jövőben, hiszen a gazdálkodás, a mérnök informatikus, a gépészmérnök, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy is bekerült a top 10-be.

Ugyanakkor semmiképp sem állíthatjuk, hogy a fiatalokat kizárólag az anyagiak érdekelték, amikor pályát választottak, hiszen nagyon népszerűek voltak az oktatási és az egészségügyi szakok is.

Slágerszakok 2016-ban

A fiatalok pályaválasztását és karriertörekvéseit az elmúlt években nagyon sok kutatás vizsgálta. A felmérésekről gyakran az a konklúzió születik, hogy az Y- és Z-generáció tagjait sokkal jobban motiválják az anyagi javak, a vezető beosztás és a gyorsabb előrelépés, mint az idősebbeket. Ugyan minden arra mutat, hogy a korábbi generációk által kialakított világrend szerint a fiatalok nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a fent említett javaknak, ennek ellenére mások segítése, és a gyermekek fejlesztése is vonzó életpálya számukra.

Forrás: www.penzcentrum.hu