fb=
Soter-Line

Biztosításközvetítő hatósági képzés és vizsga

Biztosításközvetítő hatósági képzés az új OKJ szerint- Biztosításközvetítői hatósági vizsga

Tegye le vizsgáját és jusson azonnal álláshoz!

Sikeresen vizsgázó független biztosításközvetítő hallgatóinkat Magyarország dominánsan piacvezető, független tanácsadói cégcsoportja várja!

20% tandíjkedvezmény!

A Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft. mint képző intézmény a PSZÁF Kszj-38/2010 számú határozata alapján jogosult a függő és független biztosításközvetítői hatósági képzés és vizsga szervezésére.

Biztosításközvetítő hatósági képzésünk keretein belül megismerkedik a pénzügyi piacok szereplőivel, intézményrendszerével, a biztosítási piac szereplőivel és működésével. Továbbá ismereteket fog szerezni a biztosításközvetítéshez kapcsolódó alapfogalmakról, és elsajátítja a pénzügyi matematikai alapfogalmakat. Mindemellett pedig megismeri a biztosításközvetítéshez kapcsolódó általános jogszabályokat és az egyes biztosításokra vonatkozó polgári jogi szabályozást is.

A Soter-Line Oktatási Központ minden oktatója magasan képzett és nagy tapasztalattal rendelkezik, ezért maradéktalanul képesek Önnek átadni a szükséges ismereteket ahhoz, hogy sikeres vizsgát tehessen a biztosításközvetítő hatósági képzés végén.

Tudjon meg többet!

Ha bármi kérdése van, akkor bátran keressen fel minket valamelyik elérhetőségünkön, hiszen oktatásszervező kollégáink készséggel segítenek Önnek, akár személyesen is! Jöjjön el hozzánk, és tekintse meg a minden elvárásnak maximálisan megfelelő oktatási helyszínünket!

 

Az MNB határozata letölthető innen.

A Biztosítási törvény értelmében 2008. július 1-jétől csak azon biztosításközvetítők jegyezhetők be a PSZÁF által vezetett Biztosításközvetítői regiszterbe, akik

 • felsőfokú végzettséggel rendelkeznek,
 • rendelkeznek az OKJ államilag elismert biztosításszakmai szakképesítéssel,
 • függő- vagy független biztosításközvetítő hatósági vizsgával rendelkeznek.

A biztosításközvetítő hatósági képzésre való jelentkezés feltétele:

a) érettségi vizsga vagy b) legalább 10 év biztosításszakmai tapasztalat, amit biztosítónál, biztosításközvetítői tevékenységet folytató gazdasági társaságnál (munkaviszony, megbízási vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében), illetve az államigazgatás pénzügyi, illetve gazdasági területén vagy biztosítók, biztosításközvetítők, szaktanácsadók szakmai érdek-képviseleti szervénél szerzett.

Függő és független biztosításközvetítői hatósági képzés és vizsgáztatás

 
A biztosításközvetítő hatósági képzés óraszáma: Függő biztosításközvetítő: 30 óra Független biztosításközvetítő: 40 óra
A biztosításközvetítő hatósági képzés és vizsga helyszíne: Budapesten: Soter-Line Oktatási Központ, 1073 Budapest, Erzsébet krt. 7. (a Blahánál) és vidéki helyszíneken

A biztosításközvetítő hatósági képzés időpontjai:

Függő biztosításközvetítő (össz. 3 nap) péntek-szombati napokon, 9.00-17.00 óráig 2015. június 17., 18., 24. Független biztosításközvetítő (össz. 4 nap): péntek, szombat 9.00-17.00 óráig 2015. július 17., 18.,  július 24., 25. Céges megrendelés esetén a cég által meghatározott helyszínen és időpontban megtartjuk a biztosításközvetítő képzést.

Függő biztosításközvetítő hatósági képzés tanfolyami és vizsgadíja 21.000 Ft helyett most csak 16.800 Ft / fő tanfolyami díj + 5.000 Ft vizsgaszervezési díj + 6.000 Ft PSZÁF hatósági díj Pótvizsga díj: 6.000 Ft vizsgaszervezési díj + 6.000 Ft PSZÁF hatósági díj
Független biztosításközvetítő hatósági képzés tanfolyami és vizsgadíja 26.000 Ft helyett most csak 20.800 Ft / fő tanfolyami díj + 5.000 Ft vizsgaszervezési díj + 9.000 Ft PSZÁF hatósági díj Pótvizsga díj: 6.000 Ft vizsgaszervezési díj + 9.000 Ft PSZÁF hatósági díj
Különbözeti hatósági képzés tanfolyami és vizsgadíja 10.000 Ft / fő tanfolyami díj + 5.000 Ft vizsgaszervezési díj + 3.000 Ft PSZÁF hatósági díj Pótvizsga díj: 6.000 Ft vizsgaszervezési díj + 3.000 Ft PSZÁF hatósági díj
Más képző intézményben végzett hallgatók vizsgaszervezési díja: 6 000 Ft
Mi figyelembe vesszük hallgatóink kérését, augusztusban nyári szünetet tartunk!
Az MNB által megjelölt vizsgaidőpontok Következő vizsga: 2015. júliusa.

Kérjük, hogy a fenti díjakat a 11708001-20366780 számlaszámra átutalni szíveskedjen. A megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni - a képzés pontos megnevezését és - a képzésen résztvevő személy nevét!

Megjegyzés Lehetőség van pénztári befizetésre is. Pénztárunk nyitvatartása megtekinthető ITT.
Jelentkezés Biztosításközvetítői tanfolyamra<br />       ITT

Jelentkezés a Biztosításközvetítő hatósági képzésre ITT!

ITT jelentkezhet Biztosításközvetítői<br />       tanfolyamra

További információ: Lázár Janka

info@soterline.hu

+ 36 1 887-2352

Kérjük, hogy a gyorsabb ügyintézés érdekében az ONLINE JELENTKEZÉSI LAP megjegyzés rovatában adja meg, melyik időpontokra jelentkezik! Köszönjük!

Jelentkezés Függő és független<br /> Biztosításközvetítő hatósági képzésre

Kedves Jelentkező, Vizsgázó!

 

Amennyiben frissen megszerzett végzettségével szeretne egyből elhelyezkedni, kattintson a linkre: Pénzügyi termékfelelős (http://www.soterline.hu/letoltes/penzugyitermekfelelos.pdf).

Partnerünk, az Oney Magyarország Kft., Pénzügyi termékfelelősöket keres. Jelentkezni a linken elérhető leírás alapján tud.

 

 

Ha az Ön cégénél több munkatársat is érint a biztosításközvetítői képzés, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy személyre szabott, egyedi ajánlatot tehessünk Önnek!

Figyelmébe ajánljuk továbbá Pénzügyi szolgáltatásközvetítő hatósági képzésünket! E-mail: info@soterline.hu

INFORMÁCIÓS VONAL: (+36 1) 887-2341

Online Teszt Biztosításközvetítő hatósági vizsgára készül? Online vizsgatesztünk segítségével élesben felmérheti tudását! Gyakoroljon az eredeti biztosításközvetítői vizsgakérdésekből! Kattintson ide a belépéshez!

Biztosításközvetítő hatósági képzés letölthető dokumentumok

Függő és független Biztosításközvetítő hatósági képzés szakmai modulok

Jelentkezés Biztosításközvetítői tanfolyamra ITT

Jelentkezés a Biztosításközvetítő hatósági képzésre ITT!

ITT jelentkezhet Biztosításközvetítői tanfolyamra

Jelentkezés Függő és független Biztosításközvetítő hatósági képzésre

Ha az Ön cégénél több munkatársat is érint a biztosításközvetítői képzés, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy személyre szabott, egyedi ajánlatot tehessünk Önnek!

E-mail: info@soterline.hu

INFORMÁCIÓS VONAL: (+36 1) 887-2352

Biztosításközvetítő hatósági vizsga - Vizsgaszabályzat

A függő és független biztosításközvetítői hatósági képzés követelményrendszeréről és a hatósági vizsgáról szóló 18/2008. (VI. 13.) PM rendelet (a továbbiakban: PM Rendelet) 10. § (7) bekezdése alapján  a  PM  Rendeletben  előírt  biztosításközvetítői  hatósági  vizsgával  kapcsolatos részletszabályokat a jelen vizsgaszabályzat (a továbbiakban: Vizsgaszabályzat) tartalmazza.

I. A Vizsgaszabályzat tárgyi és személyi hatálya

I.1. A Vizsgaszabályzat hatálya kiterjed a hatósági vizsga előkészítésére, lebonyolítására, a vizsgázó teljesítményének értékelésére és a hatósági vizsgával összefüggő ügyviteli tevékenységre.

I.2. A Vizsgaszabályzat hatálya kiterjed a Magyar Nemzeti Bankra (a továbbiakban: MNB), a hatósági vizsga lebonyolítását végző képző szervre, a vizsgabiztosra, a vizsgázóra, a segítő személyre és a hatósági vizsgát ellenőrző személyre.

I.3. Az MNB a Vizsgaszabályzatot a honlapján közzéteszi.

II. A hatósági vizsgára történő jelentkezés

II.1. Hatósági vizsgára az jelentkezhet:

a) aki rendelkezik érettségi vizsgával, vagy

b) aki biztosítónál, biztosításközvetítői tevékenységet folytató gazdasági társaságnál (munkaviszony, megbízási vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében), illetve az államigazgatás pénzügyi, illetve gazdasági területén vagy biztosítók, biztosításközvetítők, szaktanácsadók szakmai érdek-képviseleti szervénél legalább 10 éves biztosításszakmai tapasztalatot szerzett, vagy

c) akinek a szakmai képesítése megszerzésének határidejére a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény 229. § (1) vagy (4) bekezdésének a PM Rendelet hatálybalépésekor hatályos előírásai vonatkoznak.

A hatósági vizsgára való jelentkezés a PM Rendelet 5. számú melléklete szerinti jelentkezési lap kitöltésével  történik.  Az  MNB  a  kitöltési  útmutatóval  ellátott  jelentkezési  lapot  a  honlapján közzéteszi.

A jelentkezési laphoz csatolni kell az érettségi bizonyítvány hiteles másolatát, vagy a munkáltató által kiállított, biztosításszakmai tapasztalatra vonatkozó eredeti igazolást, a vizsgadíj megfizetéséről szóló, egyértelműen beazonosítható igazolást, és a hatósági képzésen történő részvételt tanúsító képzési igazolást.

A függő biztosításközvetítői hatósági vizsga díja 6.000,- Ft, azaz Hatezer forint, a független biztosításközvetítői  hatósági  vizsga  díja  9.000,-  Ft,  azaz Kilencezer  forint,  a  különbözeti  hatósági vizsga díja 3.000,- Ft, azaz Háromezer forint.

A vizsgadíjat a jelentkező az MNB 19017004-01770000-30901002 számú számlájára fizeti be, a közlemény rovatban a jelentkező nevének és a „biztosításközvetítői hatósági vizsgadíj” megjegyzés feltüntetésével.

A függő biztosításközvetítői hatósági vizsgával, illetve a biztosításközvetítői szakképesítéssel rendelkező biztosításközvetítő a hatósági vizsga, illetve a szakképesítés megszerzését követő 2 (kettő) éven belül – a hatósági képzés teljesítése nélkül – a PM Rendelet 2. számú mellékletében meghatározott „független biztosításközvetítői alapismeretek” vizsgatárgyra vonatkozó önálló különbözeti hatósági vizsga sikeres letételével független biztosításközvetítői tevékenység végzésére jogosító tanúsítványt szerezhet. Ez esetben a hatósági vizsgára való jelentkezéshez a képzési igazolást nem kell csatolni.

Az MNB kizárólag azt a képzési igazolást fogadja el, amely az MNB által jegyzékbe vett képző szerv által, az MNB-nek előzetesen bejelentett, és az MNB által jóváhagyott képzési helyszínen és időtartamban lebonyolított hatósági képzés alapján, a PM Rendeletben és a képző szerv képzési programjában foglalt feltételeknek megfelelően került kiállításra.

A képző szerv a kitöltési útmutatót a jelentkezési lap kitöltéséhez mellékeli a vizsgázóknak.

A jelentkezési lapon pontosan meg kell jelölni a választott hatósági vizsga típusát (függő, független, különbözeti), a hatósági vizsga letételének módját (írásbeli, számítógépes), valamint a hatósági vizsga tervezett helyszínét és időpontját.

A  jelentkezési  lapon  a  vizsgázónak  nyilatkozni  kell  a  Vizsgaszabályzat  megismeréséről,  az  abban foglalt feltételek elfogadásáról, továbbá a természetes személyazonosító adatainak az MNB általi kezelésére és nyilvántartására vonatkozó beleegyezéséről.

A képző szerv által ellenőrzött, hiánytalan jelentkezési dokumentációt a képző szerv útján az MNB-

hez kell benyújtani papíron és elektronikusan a hatósági vizsga megjelölt előzetes időpontját legalább

15 (tizenöt) nappal megelőzően. A határidőn túl benyújtott vizsgajelentkezést az MNB nem köteles elfogadni, azt elutasíthatja.

A jelentkezési lapok MNB-hez történő benyújtásakor a vizsgázók által aláírt kitöltési útmutatókat a jelentkezési anyaghoz nem kell csatolni, azonban azokat a képző szerv köteles a PM Rendelet szerint megőrizni.

Ha a benyújtott jelentkezés nem felel meg a PM Rendeletben foglaltaknak, vagy más okból kiegészítésre vagy kijavításra szorul, az MNB a jelentkezést a hiányok megjelölésével a képző szerv útján a hatósági vizsgára jelentkező részére hiánypótlásra visszaküldi, és egyben figyelmezteti a jelentkezés ismételten hiányos benyújtásának következményeire.

Hiánypótlás esetén a vizsgázó köteles a hiánypótlási felhívásban foglaltaknak eleget tenni, csak abban az esetben jelentkezhet a következő vizsgaidőpontra, amennyiben a hiánypótlási felhívásban foglaltakat maradéktalanul teljesíti.

Az ismételten hiányosan benyújtott jelentkezést az MNB elutasítja. A jelentkezés elutasítása esetén a hatósági vizsgára jelentkező az általános szabályok szerint jelentkezhet újabb hatósági vizsgára.

Sikertelen hatósági vizsga esetén a vizsgázó újabb vizsgaidőpontra jelentkezhet. A jelentkezéshez a PM Rendelet 5. számú melléklete szerinti jelentkezési lapot, valamint a vizsgadíj újbóli megfizetéséről szóló igazolást kell benyújtani.

II.2. Az MNB köteles minden vizsgára jelentkező részére a jelentkezéstől számított 2 (kettő) hónapon belül vizsgaidőpontot biztosítani. A hatósági vizsga pontos helyszínéről és időpontjáról az MNB a képző szerv útján, írásban értesíti a jelentkezőt.

 

III. A vizsgaidőpontok

 

Az  MNB  köteles  szükséges  számú,  de  havonta  –  augusztus  és  december  hónapok  kivételével  – legalább  2  (kettő) vizsgaidőpontot  biztosítani, és  annak  előzetes  időpontját 3  (három)  hónappal előre, közlemény formájában a honlapján közzétenni.

A képző szerv kizárólag az MNB által meghatározott vizsgaidőpontra szervezhet vizsgát.

 

IV. A vizsgabiztos

IV.1. A vizsgabiztos kizárólag az a természetes személy lehet, aki a PM Rendeletben foglalt feltételeknek megfelel, és a jegyzékbevétel iránti kérelme benyújtásával egyidejűleg úgy nyilatkozik, hogy természetes személyazonosító adatainak, lakcímadatainak az MNB általi kezeléséhez, továbbá nevének, telefonos és elektronikus elérhetőségeinek, jegyzékbevételi számának és nyilvántartási kódjának az MNB honlapján történő közzétételéhez hozzájárul.

A vizsgabiztost az MNB jelöli ki a vizsgabiztosi feladatok ellátására jelentkező, a PM Rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő személyek közül. Az MNB nyilvántartásában 2011. december 28-án  szereplő,  felsőfokú  végzettséggel  nem  rendelkező  vizsgabiztosok  2013.  december  31-ig jelölhetők ki vizsgabiztosnak.

IV.2. Az MNB által kijelölt vizsgabiztost díjazás és költségtérítés illeti meg. A díjazásra és a költségtérítésre a képző szerv és a vizsgabiztos megállapodása az irányadó.

 

V. A hatósági vizsga előkészítése

V.1. A PM Rendelet 1. és 2. számú mellékletében foglalt ismeretanyagra épülő hatósági vizsga egyszerű feleletválasztós – függő biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén 40 (negyven) kérdésből, független  biztosításközvetítői  hatósági vizsga esetén 60 (hatvan) kérdésből, különbözeti hatósági vizsga esetén 20 (húsz) kérdésből álló teszt jellegű – feladatlap írásban vagy számítógépes vizsgaprogram igénybevételével való megoldásából áll.

V.2. A feladatlapot, – írásbeli vizsga esetén – a feladatlap megoldásához szükséges megoldólapot, a javítókulcsot és a vizsgajegyzőkönyvet az MNB készíti el. A feladatlapot az MNB az általa összeállított kérdésbankból készíti el.

Írásbeli vizsga esetén a feladat- és megoldólapok egy példányát, valamint a vizsgajegyzőkönyvet (a továbbiakban együtt: vizsgacsomag) lezárt, lepecsételt borítékban a vizsgabiztos személyesen, vagy legalább kettő vizsgabiztos együttes meghatalmazása esetén a képző szerv képviselője veszi át az MNB-től a hatósági vizsga napját megelőző nap 15:00 és 16:00 óra között. Az átvevő köteles gondoskodni arról, hogy a vizsgacsomaghoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá.

A  képző  szerv  köteles  gondoskodni  arról,  hogy  a  hatósági  vizsga  megkezdését  megelőzően  a vizsgázók létszámának megfelelő mennyiségű feladat- és megoldólap, valamint a vizsgabiztosok és a vizsgázók részére a vizsgáztatáshoz szükséges valamennyi eszköz biztosítva legyen.

 

VI. A hatósági vizsga lebonyolítása

VI.1. A hatósági vizsga lebonyolításához 25 (huszonöt) fő vizsgázóig 2 (kettő) fő vizsgabiztos jelenléte szükséges. Minden további 25 (huszonöt) fő vizsgázóig további legalább 1 (egy) fő vizsgabiztos jelenlétét kell biztosítani.

VI.2.  A  vizsgacsomag  felbontása  a  hatósági  vizsga  napján  a  kijelölt  vizsgabiztosok  együttes jelenlétében történik. A vizsgacsomagot kizárólag a hatósági vizsgára kijelölt vizsgabiztos bonthatja fel.

A vizsgacsomag felbontásának helyét, időpontját, a vizsgacsomag (sértetlen vagy sérült, felbontott)

állapotát és a jelenlevők nevét a vizsgajegyzőkönyvben kell rögzíteni.

VI.3. A hatósági vizsga helyszínét a képző szerv köteles az MNB-nek bejelenteni. A hatósági vizsga kizárólag az MNB által jóváhagyott helyszínen tartható meg.

A vizsgabiztos a hatósági vizsga megkezdése előtt kellő időben megvizsgálja, hogy a vizsgahelyszín és

az eszközök alkalmasak-e a hatósági vizsga szabályszerű lebonyolítására.

Amennyiben a vizsgahelyiség nem alkalmas a hatósági vizsga lebonyolítására – különösen ha annak mérete, körülményei, adottsága bármely okból nem megfelelő – a vizsgabiztos köteles a hatósági vizsgát – az MNB egyidejű értesítése mellett – felfüggeszteni, és ezen körülmények leírását a vizsgajegyzőkönyvben rögzíteni.

Amennyiben a hatósági vizsga felfüggesztésére a vizsgahelyiség alkalmatlansága miatt került sor, a hatósági vizsga más vizsgahelyiségben történő lebonyolítására kizárólag az MNB előzetes jóváhagyásával kerülhet sor.

Nem  tartható  meg  a  hatósági  vizsga,  ha  a  vizsgáztatás  feltételei  nem  biztosítottak  és  emiatt  a vizsgázó teljesítménye objektív módon nem értékelhető.

VI.4. A vizsgabiztos akadályoztatása esetén a képző szerv – az MNB egyidejű értesítése mellett – köteles a hatósági vizsgát mindaddig felfüggeszteni, amíg a vizsgabiztos megfelelő helyettesítéséről nem gondoskodik.

VI.5. A vizsgabiztos nem működhet közre a vizsgáztatásban annál a képző szervnél, akivel munkaviszonyban, vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, továbbá a vizsgabiztos és a vizsgáztatást ellenőrző személy nem lehet olyan személy, aki a vizsgázó hatósági képzésében részt vett, illetve aki a vizsgázóval a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontja szerinti hozzátartozói kapcsolatban áll (a továbbiakban: összeférhetetlenségi ok).

A vizsgabiztos és a vizsgáztatást ellenőrző személy köteles bejelenteni, ha vele szemben összeférhetetlenségi ok áll fenn. Ha az összeférhetetlenségi ok a hatósági vizsga kezdő időpontjáig nem kerül megszüntetésre, a hatósági vizsga megtartására nem kerülhet sor.

Az összeférhetetlenségi ok megszüntethető többek között másik vizsgabiztos MNB által történő jelölésével,  vagy  –  amennyiben  a  vizsgahelyszínen  több  csoportban  zajlik  a  hatósági  vizsga  –  a vizsgázó másik csoportba történő átirányításával. Ennek megtörténtét a vizsgajegyzőkönyvben rögzíteni kell.

VI.6. A hatósági vizsga megkezdése előtt a vizsgázónak a személyazonosságát a vizsgabiztos előtt igazolnia kell. A személyazonosság ellenőrzését követően a vizsgázó köteles a vizsgajegyzőkönyvet aláírni, és a számára kijelölt helyet elfoglalni. A vizsgázók ülésrendjét a vizsgabiztos úgy köteles kialakítani, hogy a vizsgázók egymást ne zavarhassák, és ne segíthessék.

A hatósági vizsga kezdő időpontja 10:00 óra.

A  vizsgázó  a  hatósági  vizsga  helyszínén  a  hatósági  vizsga  kezdő  időpontját  megelőző  olyan időpontban köteles megjelenni, hogy a hatósági vizsga megkezdése előtt az adminisztráció (személyazonosság ellenőrzése, vizsgajegyzőkönyv aláírása stb.) elvégezhető legyen. A képző szerv a vizsgázók számától függően meghatározhatja a hatósági vizsgára történő megjelenés időpontját.

A hatósági vizsgát azok a vizsgázók kezdhetik meg, akiknek a személyazonosságát a vizsgabiztos a hatósági vizsga kezdő időpontját megelőzően ellenőrizte.

A vizsgahelyiségben a hatósági vizsga időtartama alatt kizárólag a vizsgázók, a vizsgabiztosok és a vizsgáztatást ellenőrző személyek tartózkodhatnak. A vizsgahelyiségben a hatósági vizsga időtartama alatt a hatósági vizsga biztonságos lebonyolítása érdekében segítő személy is tartózkodhat, ha nem állnak fenn vele szemben az összeférhetetlenségi okok. A képző szerv képviselője a hatósági vizsgán nem lehet jelen.

A hatósági vizsga megkezdésekor a vizsgabiztos ismerteti a hatósági vizsga szabályait, az elkövetett

szabálytalanságok következményeit, majd kiosztja a feladatlapokat. VI.7. A vizsgázó az alábbi szabályokat köteles betartani:

A vizsgázó köteles a hatósági vizsgán arra alkalmas állapotban megjelenni.

A vizsgázó bármely probléma, kérdés esetén kizárólag a vizsgabiztoshoz fordulhat, más vizsgázóval a vizsga ideje alatt mindenfajta kommunikáció tilos.

A vizsgázó a vizsgán kizárólag a vizsgabiztos által engedélyezett eszközöket használhatja, illetve tarthatja magánál.

A vizsgázó a vizsgahelyiségbe történő belépéskor köteles a birtokában lévő valamennyi elektronikus eszközt (például mobiltelefont) kikapcsolni, és a vizsga egész ideje alatt kikapcsolt állapotban tartani.

A vizsgázó – a feladatlap megoldásának megkezdése előtt – köteles feltünteti a feladatlap minden oldalán a nevét, valamint a megoldólapon a nevét, a születési helyét és idejét, továbbá a feladatlap minden oldalát és a megoldólapot is köteles ellátni aláírásával. A hatósági vizsgán csak a feladatlapon lehet dolgozni, vázlatot, jegyzetet, csak a feladatlapon lehet készíteni.

A feladatlap megoldására függő biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén 40 (negyven) perc, független biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén 60 (hatvan) perc, különbözeti hatósági vizsga esetén  20  (húsz)  perc  áll  a  vizsgázók  rendelkezésére.  Ebbe  az  időtartamba  a  technikai  jellegű feladatok (személyazonosság igazolása, elhelyezés, feladat- és megoldólapok kiosztása, vizsgaszabályok ismertetése stb.) nem számít bele.

A feladatlap megoldására előírt időtartam kezdő és befejező időpontját a vizsgabiztos a vizsgajegyzőkönyvben rögzíti.

Ha a hatósági vizsgát bármilyen esemény megzavarja, a feladatlap megoldására előírt időt a kiesett idővel – de legfeljebb 30 (harminc) perccel – meg kell növelni.

A vizsgázónak a feladatlap megoldásához útbaigazítás, segítség nem adható.

A hatósági vizsga alatt a vizsga helyszínét indokolt esetben egyszerre csak egy vizsgázó, és legfeljebb

egy alkalommal hagyhatja el.

A vizsgahelyiséget elhagyó vizsgázó átadja a feladat-és megoldólapját a vizsgabiztosnak, aki a távozás és visszaérkezés pontos idejét arra rávezeti.

Ha a vizsgázó a hatósági vizsga ideje alatt észleli, hogy a megoldólapon rossz választ jelölt meg, javítást a megoldólapon nem végezhet, a javított választ a vizsgabiztos helytelen válaszként köteles értékelni. A vizsgázó a hatósági vizsga ideje alatt az elrontott megoldólap helyett új megoldólapot kérhet   a   vizsgabiztostól,   amit   a   vizsgázó   számára   biztosítani   kell.   A   vizsgázó   az   elrontott megoldólapot a vizsgabiztos részére köteles  átadni. A hatósági vizsga során kizárólag a kitöltött megoldólap értékelhető, a feladatlapon jelölt választ a vizsgabiztosnak figyelmen kívül kell hagyni.

VI.8.  Ha  a vizsgabiztos  a hatósági vizsgán szabálytalanságot észlel, elveszi  a vizsgázó  feladat- és megoldólapját, arra ráírja, hogy milyen szabálytalanságot észlelt, továbbá az elvétel pontos idejét, aláírja és visszaadja a vizsgázónak, aki folytathatja a hatósági vizsgát. A szabálytalanságot, valamint a vizsgabiztosnak és a vizsgázónak a szabálytalanságra vonatkozó nyilatkozatát a vizsgabiztos a vizsgajegyzőkönyvben rögzíti.

Ismételt vagy eredménytelen figyelmeztetés esetén a vizsgabiztos a vizsgázó hatósági vizsgáját felfüggeszti. A felfüggesztést és a felfüggesztésre okot adó szabálytalanság rövid ismertetését, a felfüggesztés időpontját, a vizsgázó nevét, valamint a vizsgázónak a szabálytalanságra vonatkozó nyilatkozatát a vizsgabiztos a vizsgajegyzőkönyvben rögzíti.

Ha a vizsgázó a hatósági vizsga során szabálytalanságot, vagy olyan körülményt tapasztal, amely a szabályos vizsga lebonyolítását érdemben befolyásolja, úgy kérheti a vizsgabiztostól e körülménynek vizsgajegyzőkönyvben történő rögzítését.

A vizsgajegyzőkönyvnek a szabálytalanság tényét rögzítő részét mind a vizsgabiztos, mind a szabálytalansággal érintett vizsgázó aláírja.

A vizsgázó a hatósági vizsga felfüggesztése esetén köteles a vizsgahelyiséget elhagyni. A felfüggesztett vizsgázó hatósági vizsgája sikertelennek minősül.

Ha a vizsgázó befejezte a megoldólap kitöltését, vagy a rendelkezésre álló idő letelt, a feladatlapot és a megoldólapot együtt átadja a vizsgabiztosnak. Ezt követően – számítógépes vizsga esetén a vizsga lezárásával kapcsolatos teendők ellátása után – a vizsgázó köteles a vizsgahelyiséget haladéktalanul elhagyni.

 

VII. A hatósági vizsga értékelése

VII.1. Írásbeli hatósági vizsga esetén a megoldólapokat, számítógépes hatósági vizsga esetén pedig a feladatlapokat a vizsgabiztos az MNB által rendelkezésre bocsátott javítókulcs alapján javítja ki. A megoldólapokat  legalább  2  (kettő)  fő  vizsgabiztos  köteles  ellenőrizni,  mely  tényt  a  vizsgabiztos nevével és aláírásával köteles igazolni. A megoldólap javítása során a vizsgabiztos a hibákat a vizsgázó által használt tintától eltérő színű tintával jelöli meg.

A hatósági vizsga során kizárólag azok a helyes válaszok értékelhetők, fogadhatók el, amelyeket a vizsgázó a megoldólapon jelölt, a feladatlapon megjelölt válaszokat nem lehet figyelembe venni. Amennyiben a vizsgázó a megoldólapot nem tölti ki, vagy nem a megoldólapon jelöli a helyes válaszokat, hatósági vizsgája sikertelennek minősül.

A feladat- és megoldólapok értékelése függő biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén 1 (egy) és 40 (negyven) közötti, független biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén 1 (egy) és 60 (hatvan) közötti, különbözeti hatósági vizsga esetén 1 (egy) és 20 (húsz) közötti pontskálán egész számokkal történik. Függő  biztosításközvetítői  hatósági  vizsga  esetén  a  30  (harminc)  pontot,  független biztosításközvetítői  hatósági  vizsga  esetén  a  45  (negyvenöt)  pontot,  különbözeti  hatósági  vizsga esetén a 15 (tizenöt) pontot elért eredmény minősítése „sikeres”. Függő biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén a 30 (harminc) pont, független biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén a 45 (negyvenöt) pont, különbözeti hatósági vizsga esetén a 15 (tizenöt) pont alatti eredmény minősítése „sikertelen”.

Amennyiben a vizsgabiztos a javítókulcsot hibásnak találja, a hibát és annak indokolását a jegyzőkönyvben rögzíti. A vizsgabiztos nem jogosult a javítókulcstól eltérően javítani a megoldólapokat. A vizsgajegyzőkönyv alapján az MNB megvizsgálja a vizsgabiztos által jelölt hibát, és– amennyiben szükséges – javítja a megoldólapokat.

VII.2. A vizsgabiztos a megoldólapok kijavítását követően a hatósági vizsga eredményét eredményhirdető értekezleten, vizsgázónként ismerteti. Az eredmény kihirdetése nyilvános.

A vizsgabiztos az eredmények kihirdetése előtt röviden értékelheti a hatósági vizsgát.

 

VIII. A hatósági vizsga iratai

A hatósági vizsgát követően a kitöltött vizsgajegyzőkönyvet, a feladat- és megoldólapokat a vizsgabiztos – meghatalmazása esetén a képző szerv – legkésőbb a hatósági vizsga időpontját követő munkanapon továbbítja az MNB-hez.

 

IX. A gyengén látó és a látásmaradvánnyal nem rendelkező (vak) személyek hatósági vizsgáztatása

 

IX.1. A képző szerv köteles gondoskodni a gyengén látó vagy a látásmaradvánnyal nem rendelkező (a továbbiakban  együtt:  látássérült)  személy  számára  a  fogyatékosságának  megfelelő vizsgakörülmények megteremtéséről az esélyegyenlőség biztosítása érdekében.

A látásmaradvánnyal nem rendelkező személy hatósági vizsgáztatása esetén az MNB a feladat- és megoldólapokat adathordozó eszközön (például CD lemez, pendrive) rögzíti, és a vizsgacsomag részeként átadja a vizsgabiztos részére.

A látásmaradvánnyal nem rendelkező vizsgázó hatósági vizsgáztatásra kép- és felolvasó szoftverrel ellátott számítógép segítségével kerülhet sor.

IX.2. A hatósági vizsgán a feladatlap megoldására a gyengén látó vizsgázó részére függő biztosításközvetítői  hatósági  vizsga  esetén  20  (húsz)  perc,  független  biztosításközvetítői  hatósági vizsga esetén 30 (harminc) perc, különbözeti hatósági vizsga esetén 10 (tíz) perc többletidőt kell biztosítani.

A hatósági vizsgán a feladatlap megoldására a látásmaradvánnyal nem rendelkező vizsgázó részére függő biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén 40 (negyven) perc, független biztosításközvetítői hatósági vizsga esetén 60 (hatvan) perc, különbözeti hatósági vizsga esetén 20 (húsz) perc többletidőt kell biztosítani. A vizsgajegyzőkönyvben a látássérült személy részére biztosított többletidőt fel kell tüntetni.

A számítógépen kitöltött feladat- és megoldólap mentése, kinyomtatása és a látássérült vizsgázó által való aláírása után a vizsgabiztos a VII. pontban foglalt általános szabályok szerint kijavítja a megoldólapot.

X. A tanúsítvány

 

X.1. A sikeres hatósági vizsga letételét az MNB által kiállított tanúsítvány igazolja.

A  tanúsítványban  és  az  MNB  nyilvántartásában  a  vizsgázóknak  a  jelentkezési  lapon  szereplő személyes adatai kerülnek rögzítésre.

A tanúsítványt az MNB a vizsgajegyzőkönyv alapján a vizsgajegyzőkönyvnek az MNB-hez papír alapon és elektronikus úton történő beérkezését követő 8 (nyolc) napon belül állítja ki. Az elkészült tanúsítványokat az MNB átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása mellett a képző szervnek adja át.

A képző szerv köteles gondoskodni a tanúsítványok vizsgázók részére történő átadásáról. A képző szerv az MNB kérésére köteles az MNB felé igazolni a tanúsítványok vizsgázók részére történő átadását.

X.2. Az elveszett vagy megsemmisült tanúsítvány pótlására az MNB nyilvántartása alapján van lehetőség. A tanúsítvány pótlását az érintett a PM Rendelet 5. számú melléklete szerinti, a vizsgaidőpontban érvényes személyes adatainak megadásával, az MNB 1013 Budapest, Krisztina krt.

39. szám alatti telephelyén működő ügyfélszolgálatán, vagy postai úton az MNB H-1534 Budapest BKKP Pf.: 777. alatti levelezési címére, vagy – elektronikus ügyintézés esetén – az ügyfélkapun keresztül írásban benyújtott kérelemmel kérheti az MNB-től.

 

XI. A hatósági vizsga halasztása, a vizsgadíj visszatérítése

 

XI.1. A hatósági vizsgára történő jelentkezést követően a választott vizsgaidőponton változtatni csak

1 (egy) alkalommal van lehetőség (a továbbiakban: vizsgahalasztás).

A vizsgahalasztást legkésőbb a vizsgaidőpontot 3 (három) nappal megelőzően a képző szerv útján az MNB 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. szám alatti telephelyén működő ügyfélszolgálatán, vagy postai úton az MNB H-1534 Budapest BKKP Pf.: 777. alatti levelezési címére, vagy – elektronikus ügyintézés esetén – az ügyfélkapun keresztül kell írásban bejelenteni.

XI.2. Ha a jelentkező a hatósági vizsgán nem vesz részt, a vizsgaidőpontot 3 (három) nappal megelőzően a képző szerv útján az MNB 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. szám alatti telephelyén működő ügyfélszolgálatán, vagy postai úton az MNB H-1534 Budapest BKKP Pf.: 777. alatti levelezési címére, vagy – elektronikus ügyintézés esetén – az ügyfélkapun keresztül írásban benyújtott kérelemmel kérheti a vizsgadíj visszatérítését.

Ha a vizsgázó a hatósági vizsgán önhibáján kívüli váratlan okból nem jelent meg, az akadály megszűnésétől számított 10 (tíz) napon belül, de legkésőbb az elmulasztott vizsgaidőpontot követő 2 (kettő) hónapon belül a képző szerv útján az MNB 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. szám alatti telephelyén működő ügyfélszolgálatán, vagy postai úton az MNB H-1534 Budapest BKKP Pf.: 777.alatti levelezési címére, vagy – elektronikus ügyintézés esetén – az ügyfélkapun keresztül írásban benyújtott kérelemben – a körülményekre vonatkozó igazolás csatolásával – kérheti a vizsgadíj utólagos visszatérítését, vagy térítésmentesen új vizsgaidőpont biztosítását.

 

XII. A hatósági vizsga érvénytelenítése

Az MNB érvényteleníti annak a vizsgázónak a hatósági vizsgáját, aki azt az MNB félrevezetésével, hamis adatok közlésével, jogszabályban meghatározott feltételek hiányában vagy a hatósági vizsgáztatás szabályainak megsértésével tette le.

A   hatósági   vizsga   érvénytelenítése   esetén   az   MNB   intézkedik   a   már   kiadott   tanúsítvány visszavonásáról.

 

XIIII. Tájékoztatási kötelezettség

A vizsgázó a hatósági képzéssel és a hatósági vizsgával kapcsolatosan jogosult az MNB-től és a képző szervtől tájékoztatást, felvilágosítást kérni.

 

XIV. Ellenőrzés, iratbetekintés és jogorvoslat

 

XIV.1. A vizsgáztatás, illetőleg a vizsgabiztos tevékenysége PM Rendeletben és Vizsgaszabályzatban foglalt feltételeknek való folyamatos megfelelését az MNB ellenőrzi.

Az ellenőrzés annak vizsgálatára irányul, hogy a vizsgáztatás lebonyolítása a PM Rendelet és a Vizsgaszabályzat szerinti feltételeknek megfelel-e, illetőleg a vizsgabiztos folyamatosan teljesíti-e a PM Rendelet és a Vizsgaszabályzat szerinti feltételeket.

XIV.2. A vizsgabiztos által az MNB-nek megküldött feladat- és megoldólapokat az MNB a vizsgát követő 60 (hatvan) napig őrzi.

A feladat- és megoldólapok megtekintését kizárólag a vizsgázó kérheti az MNB-től, az MNB 1013

Budapest, Krisztina krt. 39. szám alatti telephelyén működő ügyfélszolgálatán, vagy postai úton az MNB H-1534 Budapest BKKP Pf.: 777. alatti levelezési címére, vagy – elektronikus ügyintézés esetén – az ügyfélkapun keresztül írásban benyújtott kérelemmel.

A vizsgázó az általa megírt írásbeli feladat- és megoldólapot a vizsgaeredményének megismerését követően tekintheti meg, legkésőbb a hatósági vizsga időpontjától számított 60. (hatvanadik) napig.

A feladat- és megoldólapot az MNB-nél az erre kijelölt helyiségben és időpontban, felügyelet mellett lehet megtekinteni. Az iratbetekintés során a feladat- és megoldólapot nem lehet fénymásolni, vagy más módon (adathordozón) rögzíteni.

A vizsgabiztos és a vizsgázó közötti személyes találkozóra, vagy megbeszélésre az MNB nem biztosít lehetőséget.

XIV.3. A hatósági vizsgával kapcsolatban felmerült sérelem esetén a tudomásszerzéstől számított 8

(nyolc) napon belül az MNB-nél kifogást lehet benyújtani.

Az MNB a kifogás beérkezésétől számított 30 (harminc) napon belül a kifogást megvizsgálja, és annak eredményéről értesíti az érintettet.

A hatósági vizsgakérdésekkel kapcsolatosan előterjesztett kifogás esetén célszerű, ha a kifogás tartalmazza a kifogást benyújtó álláspontját, az általa helytállónak vélt megoldás kifejtését, kellő részletességű indokolással, szükség esetén kitérve arra, hogy az MNB által megadott helyes válasz miért nem minősül helytállónak.

 

A különbözeti képzés témakörei

Vizsgatárgy: Pénzügyi és biztosítási piac szereplői

A) Pénzügyi piacok szereplői, tevékenységük és szolgáltatásaik

1. Pénzügyi piac fogalma 4. Értékpapír fogalma, fajtái 5. Tőzsde fogalma és szerepe 7. Pénztári szolgáltatások csoportosítása és fő szolgáltatásai - Önkéntes egészségpénztár - Magánnyugdíjpénztár (kötelező) - Önkéntes nyugdíjpénztár 8. Eltérés és kapcsolódás a banki, a befektetési, a pénztári és a biztosítói szektor és szolgáltatásai között

B) Biztosítási piac szereplői (a Bit. vonatkozó szabályai)

2. Biztosításközvetítői tevékenység formái - függő biztosításközvetítő - független biztosításközvetítő = többes ügynök = alkusz

3. Biztosításközvetítők piacra lépésének feltételei és működésük főbb szabályai - regisztrációs követelmény - a végzettségre/szakképesítésre/képesítésre vonatkozó követelmények - jogkör, kötelezettség

4. Biztosításközvetítők általános tájékoztatási kötelezettsége

Vizsgatárgy: Biztosítási szerződésjog

teljes vizsgatárgy

Ne feledje: Egyéni, céges Biztosításközvetítő tanfolyam igény szerint Budapesten és vidéken.

Soter-Line a Facebookon!

Keressen minket Facebookon is!!!


Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy rendszeresen tájékoztathassuk új tanfolyamainkról, akcióinkról!

Az Ön vezetékneve


Az Ön keresztneve

Az Ön e-mail címe

Akciós nyelvtanulás
jobbsav 1 jobbsav 10 jobbsav 10 jobbsav 11 jobbsav 2 jobbsav 4 jobbsav 4 jobbsav 6 jobbsav 7 jobbsav 8 jobbsav 9 jobbsav 9
 
spacer

Adótanácsadó tanfolyam | Államháztartási mérlegképes könyvelő | Banki, befektetési termékértékesítő | Bérügyintéző tanfolyam, bérügyintéző képzés | Biztosítási tanácsadó tanfolyam | Biztosításközvetítő (függő és független) tanfolyam | Biztosításközvetítő hatósági képzés és vizsga | Egyéb szervezeti mérlegképes könyvelő képzés és tanfolyam | Ellenőrzési szakelőadó | IFRS mérlegképes könyvelő képzés  | Jövedéki ügyintéző tanfolyam | Közbeszerzési referens tanfolyam, képzés | Mérlegképes könvvelő képzések  | Okleveles adóellenőrzési szakértő képzés  | Okleveles forgalmiadó szakértő képzés  | Okleveles jövedelemadó-szakértő képzés | Okleveles nemzetköziadó-szakértő képzés | Pénzügyi projektmenedzser-asszisztens tanfolyam | Pénzügyi szervezeti mérlegképes könyvelő képzés | Pénzügyi szolgáltatás közvetítői hatósági képzés és vizsga | Pénzügyi termékértékesítő (bank, befektetés, biztosítás) | Pénzügyi ügyintéző tanfolyam | Pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam | Szakképesített bankreferens | Számviteli ügyintéző tanfolyam | Termékdíj ügyintéző tanfolyam | Vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés  | Vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző | Csoportos fitness instruktor képzés  | Fitness instruktor képzés  | Fitness-wellness asszisztens tanfolyam | Fitness-wellness instruktor | Gyógypedagógiai segítő munkatárs képzés | Közművelődési szakember I. | Rehabilitációs nevelő, segítő képzés | Sportedző (a sportág megjelölésével)  | Sportoktató tanfolyam (a sportág megjelölésével) | Sportszervező, -menedzser  | Személyi edző  | Közművelődési szakember képzés II. | Közösségfejlesztő animátor képzés | Kulturális rendezvényszervező tanfolyam | Rendezvénytechnikus képzés | Segédlevéltáros és ügykezelő képzés  | Divat- és stílustervező tanfolyam | ECDL tanfolyam | Boltvezető képzés | Eladó tanfolyam - Eladó képzés | Élelmiszer-, vegyiáru és gyógynövény eladó tanfolyam | Kereskedő tanfolyam  | Logisztikai ügyintéző | Műszakicikk-eladó tanfolyam | Társadalombiztosítási ügyintéző tanfolyam | Ügyviteli titkár | Vállalkozási és bérügyintéző  | Vámügyintéző tanfolyam  | Ingatlankezelő tanfolyam | Ingatlanközvetítő tanfolyam | Ingatlanvagyon-értékelő és -közvetítő tanfolyam  | Társasházkezelő tanfolyam | Dekoratőr képzés, dekoratőr tanfolyam | Emelőgépkezelő tanfolyam (kivéve targonca)  | Festő tanfolyam és képzés | Grafikus tanfolyam | Hangmester | Hangosító tanfolyam és képzés | Hangosítórendszer tervező technikus  | Jelmeztervező tanfolyam és képzés | Kiadványszerkesztő  | Korrektor tanfolyam és képzés  | Lakberendező képzés és tanfolyam | Munkavédelmi technikus tanfolyam  | Műtárgyvédelmi asszisztens képzés | Női szabó tanfolyam és képzés  | Nonprofit menedzser tanfolyam és képzés | Raktáros tanfolyam | Segédkönyvtáros képzés | Stúdióvezető képzés és tanfolyam  | Színháztechnikus, szcenikus tanfolyam és képzés  | Targoncavezető tanfolyam | Tűzvédelmi előadó tanfolyam | Tűzvédelmi főelőadó tanfolyam  | Világítástechnikus képzés és tanfolyam  | Gyorséttermi ételeladó  | Idegenvezető tanfolyam  | Pincér tanfolyam | Szakács tanfolyam | Szállodai recepciós | Turisztikai szervező, értékesítő tanfolyam  | Utazásügyintéző tanfolyam  | Vendéglátásszervező-vendéglős tanfolyam | Vendéglátó eladó tanfolyam | Vendéglátó-üzletvezető | Gép- és gyorsíró, szövegszerkesztő tanfolyam | Idegennyelvű ügyfélkapcsolati szakügyintéző | Irodai asszisztens tanfolyam | Szállítmányozási ügyintéző tanfolyam | Foglalkozás-szervező tanfolyam és képzés  | Gyermek- és ifjúsági felügyelő tanfolyam  | Gyermekotthoni asszisztens tanfolyam  | Házi időszakos gyermekgondozó tanfolyam | Kisgyermekgondozó, -nevelő képzés | Mentálhigiénés asszisztens  | Óvodai dajka képzés és tanfolyam | Szenvedélybeteg gondozó tanfolyam és képzés | Szociális asszisztens tanfolyam | Szociális gondozó és ápoló | Szociális szakgondozó | Szociális, gyermek- és ijfúságvédelmi ügyintéző  | Tánc instruktor képzés és tanfolyam | Adatbázis kezelő tanfolyam és adatbázis kezelő képzés | CAD-CAM informatikus képzés | Gazdasági informatikus képzés | Infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető képzés | Informatika | Informatikai rendszergazda | IT mentor | Műszaki informatikus képzés és tanfolyam | Számítógép-szerelő, -karbantartó | Számítógépes adatrögzítő  | Számítógépes műszaki rajzoló | Szoftverfejlesztő tanfolyam | Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda  | Távközlési és informatikai hálózatszerelő | Távközlési technikus | Webmester tanfolyam | Angol nyelvtanfolyam | Német nyelvtanfolyam | Nyelvtanfolyam Budapest | Angol nyelvtanfolyam Budapest | Német nyelvtanfolyam Budapest | Soter Kölyök Klub - Nyelvi táborok | Pedagógus továbbképzés Tartalom: Felnőttképzés, OKJ tanfolyamok és képzések - Soter-Line Oktatási Központ | Keresés: Biztosításközvetítői Hatósági Képzés, Vizsga! Egyéni, céges Biztosításközvetítő tanfolyam igény szerint Budapesten és vidéken. Biztosításközvetítő képzés
Hatósági képzés > Biztosításközvetítő hatósági képzés és vizsga
Soter-Line Oktatási Központ